Немає двох абсолютно одинакових дітей, а виховання – це свого роду гра.  Якщо у вас гіперактивна дитина (СДУГ), то життя може бути дещо непростим та ускладненим. Як батькам, все, що вам потрібно – це терпіння!

Встановіть правила 

Організовуйте правильний розпорядок дня, намагайтесь не відступати від нього, всі справи повинні бути послідовними. Вони  дадуть вашій дитині розуміння, що від неї вимагається і коли. Встановіть час, коли прокидатися, йти спати (не менше 8-10 годин на добу), чистити зуби, їсти, бавитись, виконувати домашні завдання та гуляти. Це зменшує хаос в голові дитини, яка не знає, що робити. Коли весь час буде структурованим, вона буде відчувати менше занепокоєння і її успіхи будуть зростати.

 Правильно вибирайте свої битви

Гіперактивна дитина – це не погана дитина!Крик на таку дитину лише завдасть шкоди. Малеча буде намагатись зрозуміти причину вашого крику і ще більше почне переживати. Замість цього допоможіть своєю підтримкою.

Розбивайте складні інструкції 

Розкладіть просте завдання на менші, які дитина легко зможе зрозуміти. Навчіть її дивитись вам в очі, коли намагаєтесь пояснити їй певні речі. Якщо потрібно, то спокійно повторіть все декілька раз. Будьте терплячими і не квапте дитину. Обов’язково винагородіть свою дитину, коли вона почне робити успіхи.    

Допоможіть дитині створити простий список справ 

Це можуть бути прості речі – розкласти тарілки на стіл, поскладати іграшки, розвішати речі і т.д. Коли дитина не знає чим зайнятись, попросіть подивитись в список. Це допоможе їй почуватись важливою і відповідальною. Не вдалось щось виконати- не сваріть дитину.

Допоможіть дитині вивільнити її енергію                                                              

Гуляйте з нею частіше. Дозвольте займатись будь-яким видом спорту, хобі. В погану погоду дайте можливість побігати в кімнаті, не критикуючи дії дитини. Дозвольте випускати енергію фізичними вправами, які допоможуть почуватись краще.

Уникайте перевтомлення

Намагайтесь не допускати піку гіперактивності. Зафіксуйте час для гри і попросіть повернутись як тільки він закінчиться. Місця, де люди повинні дотримуватись певних правил (офіційні зустрічі, церкви, музеї, супермаркети і т.д) можуть бути важкими для гіперактивної дитини. Ваші очікування щодо її поведінки можуть не справдитись.     Робіть все повільно та поступово вводьте вашу дитину в нову обстановку.

Виключте з раціону 

З раціону гіперактивної дитини потрібно виключити продукти, що містять барвники, консерванти, газовані напої, шоколад, гостру і солону їжу.

 ( З мережі Інтернет )

Підготувала Савич Н.П. (Вихователь)

Comments are closed.

Post Navigation