“Лікує природа, а лікар тільки допомагає”основна ідея природного принципу оздоровлення. Але щоб природа могла лікувати, потрібно створити всі умови: дати імунітету вступити в битву з хворобою, очиститися шляхом різкого підвищення температури і спалювання хвороботворних бактерій і вірусів. Іноді складно прийняти рішення не “збивати” високу температуру, але при цьому треба пам’ятати, що температура тіла до 38,4-38,5 вважається “робочою”, тобто цілющою. Чим сильніше природний імунітет, тим швидше піднімається температура, тим більше виражені ознаки хвороби. Треба довіряти власному організму, і, як пише доктор Залманов, “поважати мудрість тіла, поважати його природний захист”.

А тепер поговоримо про найбільш поширені, доступні та ефективні методи оздоровлення природними засобами і методами. Всі, наведені далі методи прості в застосуванні і з успіхом випробувані:

  1. Водні і повітряні процедури.

Обливання холодною водою – надзвичайно ефективна процедура. Призначення процедури дуже просте – тренування організму в умовах адаптивного стресу, тобто такого стану, коли стрес не руйнує, а лише привчає до швидкої зміни температури й довкілля. Обливання холодною водою (вода з крана, влітку – вода з колодязя) дуже ефективно і в якості профілактики застуди після купання, коли після перебування у воді 36-37 градусів кровоносні судини розширені, і дитина найбільш сприйнятливий до застуди.

Контрастні процедури – контрастний душ з чергуванням гарячої та холодної води, що закінчується холодною водою. Порада: не користуйтеся кожен день контрастним душем, залиште його на момент прикордонного стану між здоров’ям і хворобою, оскільки це досить сильнодіюча процедура. Маленьким дітям можна чергувати гарячу і холодну струмінь з-під крана.

Однак пам’ятайте наступне – не піддавайте впливу холодної води чи повітря вже замерзлої дитини, спочатку її необхідно гарненько зігріти.

Якщо ваш малюк категорично проти обливання холодною водою, змініть тактику – дайте йому походити ніжками по тонкому шару холодної води на дні ванни або тазика, поступово збільшуючи кількість води. Загартовування можна перетворити на захоплюючу гру – бігання “під дощиком”, “по калюжах” і т.д. Для зовсім маленьких підходить метод холодної плями – увімкніть холодну воду або вилийте її у ванночку для купання, щоб в одній частині ємності склалося холодна пляма, і помістіть дитину в цю пляму, а потім знову занурте її у теплу воду. Пам’ятайте, що всі контрастні процедури такого роду закінчуються холодної, а не теплою їх складовою.

  1. Загальні поради щодо зміцнення імунітету

Тут мені хотілося б поговорити про такі важливі для зміцнення здоров’я речах, як підвищення адаптивності організму, або, іншими словами, його можливості пристосовуватися до різних умов існування, в тому числі і досить жорстким змін, що відбуваються останнім часом.

Спочатку поговоримо про горезвісні застуди. Варто дитині або дорослій людині трохи переохолоджуватися, і результат очевидний – застуда з усіма, в буквальному сенсі цього слова, що випливають звідси наслідками. Імунітет в результаті переохолодження падає, і бактерії і віруси починають свою атаку на ослаблений організм. Необхідно з самого раннього дитинства тренувати пристосовність до охолодження. Давно відомо, що перегрів набагато небезпечніше, ніж переохолодження: у випадку останнього організм спалює зайві калорії, щоб отримати тепло, у разі перегріву – віддає тепло через шкіру в навколишнє середовище у вигляді поту, що викликає різке переохолодження і, як наслідок, застуду.

Тому не слід перекутувати малюків, побоюючись того, що вони замерзнуть і застудяться. Краще час від часу чіпайте грудку або спинку малюка, і якщо вони теплі, значить, все в порядку. Ніс або ручки-не показник, оскільки система терморегуляції у новонародженої дитини ще дуже недосконала і частенько може збити з пантелику. Слідкуйте за тим, щоб дитина ні в якому разі не пітніла. Якщо ви не будете привчати дитину до занадто комфортному режиму, він не буде представляти собі іншого життя, і її організм звикне чітко регулювати тепловіддачу в будь-яких умовах. Прислухайтеся до власних дітей, коли вони запевняють вас, що їм не холодно, в той час як ви з боєм намагаєтеся надіти на них ще один светр або теплі штани – вони інтуїтивно відчувають можливості власної терморегуляції, в той час як ви сліпо прямуєте загальних рекомендацій. Ще одна порада – не одягайте дітей тепліше, ніж одягаєтеся самі – їхня система, можливо, ще не зовсім досконала, але вона в змозі впоратися з легким переохолодженням, за умови, що ви вчасно скоректуєте становище, тоді як перегрів може мати більш далекі наслідки.

Однак будьте мудрі – не перетворюйте своє життя і життя дітей в суцільне випробування холодом, голодом і екстремальними умовами. Тут, як втім, і в усьому, важлива міра – не змушуйте дитину ходити голим, коли в квітні вимкнули опалення, але і не заважайте йому бігати босоніж, якщо самі не одягаєте теплі шкарпетки.

  1. Харчування

Метою в даному випадку будуть самі загальні рекомендації, прийнятні для всіх людей із самими різними поглядами, установками, смаками і віросповіданням.
Порада перша.
Прислухайтеся до свого організму і “запитаєте” його, чого він хоче. Для того, щоб почути відповідь, потрібно перебувати в стані, коли ви можете цю відповідь почути, тобто, коли ви відчуваєте легке відчуття голоду. Їжте, коли ви голодні, не змушуйте  ні себе, ні тим більше дитини, від такого харчування більше шкоди, ніж користі.
Порада друга.
Вживайте якомога більше “живої” їжі – нерафіновані продукти, більше зелені, фруктів, овочів, багатих вітаміном С і іншими вітамінами, мед, кисло-молочні продукти. Обмежте вживання білого хліба і продуктів з рафінованого борошна, зробіть вибір на користь висівок і продуктів з цілісного борошна. Не захоплюйтеся гострою, солоною, смаженою їжею. Скоротіть час теплової обробки овочів, тушкуйте, запікайте, відварюйте в скороварці, щоб продукти як можна менше втрачали вітаміни під час приготування.
Порада третя.
Не захоплюйтеся синтетичними видами їжі, в тому числі напоями, віддайте перевагу натуральним  сокам, овочам і фруктовим відварам, зеленому чаю, кисло-молочним напоям. Не зловживайте стимуляторами типу кави і чорного чаю, особливо, якщо ви відчуваєте їх вплив на нервову і травну системи. Пийте чисту воду, але пам’ятайте, що кип’ячена вода – це мертва вода, і її пити не варто.
Порада четверта.
Не будьте вегетаріанцем під впливом моди, не намагайтеся звернути своїх близьких або дітей у вегетаріанство, але обмежуйте час від часу споживання м’яса в залежності від власного самопочуття. Якщо ви хворі, не перевантажуйте шлунок і видільну систему м’ясними стравами і субпродуктами. Легке голодування допоможе вам незабаром відчути себе краще, до вас повернеться апетит і смак до життя.

Порада п’ята.
Пам’ятайте, що говорив Гіппократ: “Ваша їжа повинна стати ліками, а ваші ліки повинні бути їжею”. Іншими словами, ви маєте те здоров’я, яке створюєте кожен день тим, що вживаєте в їжу. Прислухайтеся до себе під час хвороби, і ви зрозумієте, що вам потрібно. Не перевантажуйте свій організм їжею, адже вона – лише одне з джерел енергії, але далеко не єдиний.

 

4 Природні антибіотики

Ми звикли трохи що хапатися за сучасні лікарські ліки, приймати по будь-якому приводу антибіотики, стріляючи тим самим часто з гармат по горобцях. Вихід один – розпочати нешвидкий процес оздоровлення. Ось деякі легкодоступних, недорогих і сильнодіючих природних  біостимуляторів.

Цибуля, часник, редька.

Не буду багато говорити про відомі властивості цих овочів, пораджу наступне: якщо в будинку хворий, ставте біля ліжка здорових розрізані навпіл цибулини. При нежиті допоможе наступний рецепт: залийте дрібно порубану цибулю і часник окропом, дайте настоятися, розведіть настій водою таким чином, щоб він не обпікав слизову носа, і влийте у нього нерафінована олія (для маленьких дітей можна простерилізувати масло у водяній бані), додайте 2-3 краплі свіжовичавленого соку алое або каланхое (якщо є), і краплі в ніс готові. Зовсім маленьким діткам можна дати подихати часниково-цибулевої кашкою, підігрітої на водяній бані.
Після року можна приготувати цибульний сік з медом або цукром і дати випити при кашлі. Виключно хороші при кашлі: корінь солодки і сік чорної редьки.

Прополіс.

Цей препарат продається в аптеках, магазинах бджільництва, крамницях життя. Можна користуватися розчином прополісу на воді або на спирту (не підходить при лікуванні маленьких дітей і при застосуванні на слизових оболонках). При простудних захворюваннях прополіс приймають всередину (дорослі – 15-20 крапель, діти – 5-10 крапель на чарочку води або соку), курс прийому – не більше 10 днів. Якщо розвести краплі у воді, вийде полоскання для горла і порожнини рота.
До 10 місяців не рекомендується давати дитині прополіс, тому якщо захворів малюк, ліки п’є мама, яка годує. Пізніше можна давати настоянку прополісу для профілактики при епідемії грипу (з розрахунку 1 крапля на кожен рік життя, розводити у воді або молоці).
Настойкою прополісу на спирту (1 частина настоянка + 2 частини рослинного масла) можна скористатися для компресу при отиті. Настоянка в сильному розведенні допоможе і як краплі у вухо, і в якості турундочок при сильному запаленні.

Калина.

Калина – потужний природний антибіотик. Її можна додавати в чай ​​(наполягати на ягодах або у вигляді соку), можна варити варення і використовувати його для профілактики під час пандемії грипу. Як і відносно вищезазначених коштів, потрібно мати на увазі, що не можна приймати калину в якості щоденного засобу оздоровлення.

5  Фітотерапія

Кваліфіковано складений збір трав дозволяє охопити відразу весь набір хвороб пацієнта з урахуванням його індивідуальних особливостей. Уміло складені збори можна при необхідності приймати роками без шкоди для хворого, що особливо важливо при хронічних захворюваннях. Хворі, які тривалий час перебувають на суворій дієті і при цьому приймають трави, не страждають вітамінозами, так як в травах міститься комплекс природних вітамінів в оптимальному для організму поєднанні.

6  Гірудотерапія

Гірудотерапія – лікування п’явками. Медичні п’явки – це древній метод лікування, який знову набув популярності. Медична п’явка (Hirudo medicalis) успішно використовується замість сучасних медикаментів і багато в чому перевершує їх, тому що не викликає небажаних побічних явищ.

Дія п’явки на організм людини багатогранна – п’явка присмоктується в точках акупунктури, тим самим надаючи рефлекторний вплив на органи і органосистеми. Висмоктуючи 5 -15 мл крові, п’явка виділяє зі своїх слинних залоз в кровотік людини близько 400 біологічно активних речовин, в основному гірудин, що надає наступну дію:
– Розріджує кров
– Розширює капіляри, покращує кровопостачання органів
– Розсмоктує спайки, розчиняє тромби
– Виліковує хронічні запалення
– Зменшує біль
– Знижує кров’яний тиск
– Стимулює імунну систему
– Лікує безпліддя
– Помітно поліпшує шкіру обличчя
– Омолоджує організм
– Коригує біополе.

7 Масаж

Масаж — активний лікувальний метод, тактильний подразник, заспокійливий засіб для зняття втоми. Він підвищує опірність організму і корисний у будь-якому віці. Для зміцнення імунної системи застосовуються різні види лікувально-профілактичного масажу.

8 Вправи – релаксації

Вправи – релаксації . Звуки природи. Використовується для розслаблення, зняття емоційної та фізичної напруги, для приємного занурення у денний сон.

9 Дихальна гімнастика

Дихальна гімнастика це своєрідний ключ до прихованого життя тіла, що безпосередньо пов’язане з розумовою працездатністю людини та її емоційним станом. Так, ритмічне дихання з паузою на вдиху або видиху зумовлює періодичну зміну утримання кисню в крові, що викликає відповідну реакцію — стрімке розширення судин мозку.

10 Ароматерапія

Ароматерапія — це метод оздоровлення, який вводиться в організм через дихальні шляхи, тобто, ми використовуємо саме збори трав для дихання через мішечки з хлопку. Використовується з метою профілактики гострих респіраторних захворювань.

 

Повноцінний фізичний розвиток і здоров’я дитини є основою формування особистості !

Comments are closed.

Post Navigation